Μνήμες Μικρασίας – Μνήμες Πατρίδας

19/11/2022280
20221119_205127.jpg

Η Μικρασιατική Καταστροφή θεωρείται ως μια από τις μεγαλύτερες συμφορές του ελληνισμού διαχρονικά. Με την Συνθήκη της Λωζάνης και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών, ο ελληνισμός εξαφανίστηκε ύστερα από δύο χιλιάδες χρόνια παρουσίας στην καθ’ ημάς Ανατολής. Το Σεπτέμβριο του 1922 πυρπολήθηκε η Σμύρνη, πρωτεύουσα της Ιωνίας. Ο ελληνικός και αρμενικός πληθυσμός της σφαγιάστηκε από τον κεμαλικό στρατό. Μικρασιάτες πρόσφυγες έρχονται και στην Κύπρο μεταλαμπαδεύοντας στη νέα πατρίδα το ψηλό βιοτικό και πνευματικό επίπεδό τους. Κάποιοι από αυτούς θα γίνουν πρόσφυγες για δεύτερη φορά το 1974 με την τουρκική εισβολή.

Ψες σε μια πολύ ωραία εκδήλωση στο οίκημα του Σωματείου μας, με πρωτοβουλία του Κοινοτικού Συμβουλίου Μάμμαρι, το σχήμα “Μουσικοί Συνοδοιπόροι” μαζί με τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Μάμμαρι ένωσαν τις φωνές τους και μας παρουσίασαν την μουσική παράσταση 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή – Μνήμες Πατρίδας.

Το Δεν Ξεχνώ αντηχούσε για άλλη μια φορά ψες στη Νεκρή Ζώνη, και αυτή τη φορά πέρασε από την Μόρφου, την Κερύνεια, την Αμμόχωστο και έφτασε έως τη Σμύρνη.

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΙ


Ενδιαφέρουν


Επικοινωνία


info@rotsides.net

+357 22 832511